MetalTabs.com - your source for Metal tabs
Home Forum What's New Submit a Tab FAQ Links Contact Us Link to Us


Go Back   MetalTabs.com Forum > Musicians > Gear & Recording
User Name
Password


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rating: Thread Rating: 6 votes, 4.67 average.
  #181  
Old 2006-04-02, 03:04
m3talhead666's Avatar
m3talhead666 m3talhead666 is offline
Senior Metalhead
 
Join Date: Dec 2005
Location: Cyprus
Posts: 409
This might be a stupid question but im curious. Can you pull back making notes go sharp with a Kahler tremolo?
__________________
R.I.P Dime
Life is black or white
-Zakk Wylde
Reply With Quote
  #182  
Old 2006-04-02, 11:05
ThornsOfHeaven200 ThornsOfHeaven200 is offline
Supreme Metalhead
 
Join Date: Dec 2005
Location: Long Island, New York
Posts: 651
Send a message via AIM to ThornsOfHeaven200
Yeah of course you can. Just watch a vid of Kerry King on War at the Warfield and he pulls up on his trem all the time during solos and stuff like that. However, i've heard that kahlers cant be pulled up as far as a floyd though. Not sure if thats true
Reply With Quote
  #183  
Old 2006-04-02, 14:20
Soeru's Avatar
Soeru Soeru is offline
Post-whore
 
Join Date: Oct 2004
Location: Land of Dust
Posts: 3,551
Quote:
Originally Posted by ThornsOfHeaven200
Yeah of course you can. Just watch a vid of Kerry King on War at the Warfield and he pulls up on his trem all the time during solos and stuff like that. However, i've heard that kahlers cant be pulled up as far as a floyd though. Not sure if thats true

Probably cant. Just look at it, the cavity for a kahler doesn't have all that much room to pull inwards(up).
__________________
Quote:
Originally Posted by far_beyond_sane

(Did you know In Flames had a 2005 album called "Come Clarity"? How prophetic. I think they're trying to tell us all their sperm are dead.)
Reply With Quote
  #184  
Old 2006-04-03, 11:44
ThornsOfHeaven200 ThornsOfHeaven200 is offline
Supreme Metalhead
 
Join Date: Dec 2005
Location: Long Island, New York
Posts: 651
Send a message via AIM to ThornsOfHeaven200
Quote:
Originally Posted by Soeru
Probably cant. Just look at it, the cavity for a kahler doesn't have all that much room to pull inwards(up).


Thats true(about not having much room), but i think that it can still be pulled up a bit to raise the pitch. But nowhere as much as a floyd can.
Reply With Quote
  #185  
Old 2006-04-04, 23:18
FearFrost's Avatar
FearFrost FearFrost is offline
The Mountie From Hell
 
Join Date: Jun 2003
Location: Halifax N.S. Canada
Posts: 3,016
Send a message via MSN to FearFrost
Ok, im looking to get a new ibby with an edge pro II trem. i have heard mixed things about them and that everyone should stay the fuck away from them. BUT i have heard that you can replace them with an OFR or schaller floyd, but would replacing the Edge pro II need SOME extra routering? or is it a perfect fit? and could you replace it with an edge pro?

i need some ideas here!
__________________
Quote:
Originally Posted by Timedragon
i clicked on time... cause im timedragon
Reply With Quote
  #186  
Old 2006-04-09, 04:39
m3talhead666's Avatar
m3talhead666 m3talhead666 is offline
Senior Metalhead
 
Join Date: Dec 2005
Location: Cyprus
Posts: 409
What router bit do you use to drill a hole for the pivot screws of a floyd rose?
__________________
R.I.P Dime
Life is black or white
-Zakk Wylde
Reply With Quote
  #187  
Old 2006-04-13, 10:21
m3talhead666's Avatar
m3talhead666 m3talhead666 is offline
Senior Metalhead
 
Join Date: Dec 2005
Location: Cyprus
Posts: 409
Anyone???
__________________
R.I.P Dime
Life is black or white
-Zakk Wylde
Reply With Quote
  #188  
Old 2006-04-14, 06:38
Soeru's Avatar
Soeru Soeru is offline
Post-whore
 
Join Date: Oct 2004
Location: Land of Dust
Posts: 3,551
I just recently bought a brand new OFR and am going to install it today. I have a question. Besides doing the regular installation, am I going to have to intonate the bridge? All the saddles are at the same position, could this be a problem? It was like this on my DXMG and I never had problems.
I've never done Floyd Rose(or regular) intonation before, is it a pain in the ass? How would I do it if it's necessary?
__________________
Quote:
Originally Posted by far_beyond_sane

(Did you know In Flames had a 2005 album called "Come Clarity"? How prophetic. I think they're trying to tell us all their sperm are dead.)
Reply With Quote
  #189  
Old 2006-05-22, 16:07
k13m's Avatar
k13m k13m is offline
Post-whore
 
Join Date: Jan 2005
Location: vlissingen, the Netherlands
Posts: 2,680
Send a message via MSN to k13m
anyone know the dirfference between..

edge pro, edge pro 2, egde pro 3 bridges??

im thinking of changing my kahler for a edge pro, i like the dge better cuz it does most tremolo tricks alot better than my kahler bridge
__________________

< no wonder hes mad!!

Last edited by k13m : 2006-05-22 at 16:09.
Reply With Quote
  #190  
Old 2006-05-22, 21:13
ThornsOfHeaven200 ThornsOfHeaven200 is offline
Supreme Metalhead
 
Join Date: Dec 2005
Location: Long Island, New York
Posts: 651
Send a message via AIM to ThornsOfHeaven200
Quote:
Originally Posted by k13m
anyone know the dirfference between..

edge pro, edge pro 2, egde pro 3 bridges??

im thinking of changing my kahler for a edge pro, i like the dge better cuz it does most tremolo tricks alot better than my kahler bridge


Edge pro is the original model, which i believe is suppose to be the best one. Edge pro II is the cheaper Korean made version, which is also suppose to be good, but not as good as the Edge Pro I. Ive never heard of the edge pro III. If you plan on changing it you should go with the edge pro or even better an original floyd. Ive never tried out a kahler before, but i know that you wont be disappointed by the floyd whether it be an edge pro or original floyd for whammy tricks.
Reply With Quote
  #191  
Old 2006-05-22, 21:14
Soulinsane's Avatar
Soulinsane Soulinsane is offline
Pirate Lawd
 
Join Date: May 2004
Location: Hanger 18
Posts: 6,507
Quote:
Originally Posted by k13m

im thinking of changing my kahler for a edge pro, i like the dge better cuz it does most tremolo tricks alot better than my kahler bridge


Umm, what You mean you got a Kahler 2300 series flat mount bridge and you want to replace it with a edge pro? Is that correct?
__________________
Authorized Mercury Magnetics tech/dealer
Reply With Quote
  #192  
Old 2006-05-23, 09:01
Slabbefusk's Avatar
Slabbefusk Slabbefusk is offline
FUCKING HOFF-STYLE!!!!!!!
 
Join Date: Apr 2004
Location: Sweden
Posts: 2,550
Quote:
Originally Posted by k13m
anyone know the dirfference between..

edge pro, edge pro 2, egde pro 3 bridges??

im thinking of changing my kahler for a edge pro, i like the dge better cuz it does most tremolo tricks alot better than my kahler bridge


Have you got your custom yet?
__________________
When faced with a difficult situation, Jesus asks himself, "What would Chuck Norris do?"
Reply With Quote
  #193  
Old 2006-05-23, 17:53
k13m's Avatar
k13m k13m is offline
Post-whore
 
Join Date: Jan 2005
Location: vlissingen, the Netherlands
Posts: 2,680
Send a message via MSN to k13m
Quote:
Originally Posted by Soulinsane
Umm, what You mean you got a Kahler 2300 series flat mount bridge and you want to replace it with a edge pro? Is that correct?
yep, the kahler doesnt feel as good as a floyd or edge pro to me, though, the sustain is awesome, but hell im playing a neckthrough, plenty sustain there so..

ohwell, my custom is at the builders place now for a week or so, getting the neck pu changed to a dimarzio fred and im getting a push pull volume knob to switch from humbuck to singlecoil

ive even been thinking of selling it and getting a fender usa strat or so, lol my tatste has changed quite alot last half year

anyone know if kahlers (i have the special 2315 i think) have a good resale price?? like howmuch in euros or USD??
__________________

< no wonder hes mad!!
Reply With Quote
  #194  
Old 2006-05-23, 21:34
Soulinsane's Avatar
Soulinsane Soulinsane is offline
Pirate Lawd
 
Join Date: May 2004
Location: Hanger 18
Posts: 6,507
Is it a newer model? No ideal what resale would be, but I know the old models sell for up too $200 if they are in perfect unused condition. $100+ for slightly used older models in good condition.

No reason you shouldn't be able to get $200 for it easy if its a newer model.
__________________
Authorized Mercury Magnetics tech/dealer
Reply With Quote
  #195  
Old 2006-05-24, 10:36
k13m's Avatar
k13m k13m is offline
Post-whore
 
Join Date: Jan 2005
Location: vlissingen, the Netherlands
Posts: 2,680
Send a message via MSN to k13m
Quote:
Originally Posted by Soulinsane
Is it a newer model? No ideal what resale would be, but I know the old models sell for up too $200 if they are in perfect unused condition. $100+ for slightly used older models in good condition.

No reason you shouldn't be able to get $200 for it easy if its a newer model.
yeh its brand new, but its been on my guitar for +- 2 months
__________________

< no wonder hes mad!!
Reply With Quote
  #196  
Old 2006-05-24, 11:22
Soulinsane's Avatar
Soulinsane Soulinsane is offline
Pirate Lawd
 
Join Date: May 2004
Location: Hanger 18
Posts: 6,507
Cool, What guitar do you have it on? Got a pic of it? Its a 2315 you think right?
__________________
Authorized Mercury Magnetics tech/dealer
Reply With Quote
  #197  
Old 2006-05-24, 15:33
k13m's Avatar
k13m k13m is offline
Post-whore
 
Join Date: Jan 2005
Location: vlissingen, the Netherlands
Posts: 2,680
Send a message via MSN to k13m
its on ym custom warrior, i had some pictures ofit when it was unfinished, but ive lost those, im picking it up from the builder next monday (all finished) and ill make some pics then.

i have the special thing, the one that slayer dude plays with (ahum) im not sure if thats the 2315??
__________________

< no wonder hes mad!!
Reply With Quote
  #198  
Old 2006-06-14, 01:00
Grindchord Grindchord is offline
New Blood
 
Join Date: May 2006
Posts: 34
Not sure if this matter anymore,but............

Somebody earlier in this thread asked if you can tune down to B with a Kahler tremolo.I am tuned that low and use the 2300 type.All you have to do is change out the springs for heavier ones,and it works fine.The bar has more weight though and it feels a little more like a floyd.And a Kahler has WAY MORE up-pull range than a floyd too,just to clear that up!

I am having problems with my Kahler at this time though.My high E and B strings go pretty far out of tune when bending or using the bar,for no apparent reason I can find after taking it apart.Looks like I'll be replacing parts until I find the culprit.That means spending $$$ I don't really have.Pretty sure it's the string hooks,or one of the bearings,or the springs.....this is my only beef with these trems.Lots of moving parts and when something goes wrong (which is rare) ,you can't always find the reason easily.

But yeah,Kahler is the best trem you can possibly use!!!
__________________
-------------
GEAR:

*White '76 RI Explorer
*Blue Ibanez RG520QS
*BYOC overdive, chorus
*MXR Phase 90, Blue Box
*SD Pickup Booster
*EB JR volume
*Marshall JCM800 2210 head
*Marshall JCM800 4x12 cab w/Vintage 30's
*Line 6 Spider II 30 1x12 practice amp
Reply With Quote
  #199  
Old 2006-06-14, 06:54
Soulinsane's Avatar
Soulinsane Soulinsane is offline
Pirate Lawd
 
Join Date: May 2004
Location: Hanger 18
Posts: 6,507
I've used Kahlers for years and have never had any major problems. Kahlers are the best bridge for me but I know others perfer Floyds.

About your E and B string problem. The fault may not be in the bridge itself or else all the strings would go out of tune when you bend or use the bar. I think the problem is either the locking nut or the string loops. Try using just a light film of solder around the string loop ties. This should fix any loop slipping, and for the nut you might need a new clamp plate for those strings.
__________________
Authorized Mercury Magnetics tech/dealer
Reply With Quote
  #200  
Old 2006-06-14, 16:38
k13m's Avatar
k13m k13m is offline
Post-whore
 
Join Date: Jan 2005
Location: vlissingen, the Netherlands
Posts: 2,680
Send a message via MSN to k13m
get some new strings befoere you buy tremolo parts, and like soulinsane sayd, scheck the locking nut,

i used to have a high B string that did that, turned out to be a bad string cuz after replacing it was perfectly fine (i also use a kahler bridge)
__________________

< no wonder hes mad!!
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 02:11.


========

Contact Us | Privacy Policy | Disclaimer
Copyright © 2001-2009 MetalTabs.com. All Rights Reserved.
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2009, Jelsoft Enterprises Ltd.