MetalTabs.com - your source for Metal tabs
Home Forum What's New Submit a Tab FAQ Links Contact Us Link to Us


Go Back   MetalTabs.com Forum > Musicians > Gear & Recording
User Name
Password


Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 2005-08-05, 17:27
ShroudOfSerpents ShroudOfSerpents is offline
New Blood
 
Join Date: May 2005
Posts: 32
Recording to a click

My band Devitalize is going into the studio in about 3 weeks to record out first demo. But we have some problems playing to a click. How the hell do you record when your songs change time sigs. and tempos frequently? It totally throws me off. Any suggestions?
Reply With Quote
  #2  
Old 2005-08-05, 18:33
Necro_Butcher's Avatar
Necro_Butcher Necro_Butcher is offline
Post-whore
 
Join Date: Jun 2003
Location: PEI, Canada
Posts: 1,103
Send a message via MSN to Necro_Butcher
i dunno but i cant wait to hear the madison in action
__________________
Quote:
Originally Posted by k13m
so i guess its kinda nice for leads but i thought it sucked ass for soloing
Reply With Quote
  #3  
Old 2005-08-05, 21:39
xdislexicx xdislexicx is offline
TEH PWNZOR!!!1qa
Alumni Staff
 
Join Date: Aug 2003
Location: The West.
Posts: 4,433
Quote:
Originally Posted by ShroudOfSerpents
My band Devitalize is going into the studio in about 3 weeks to record out first demo. But we have some problems playing to a click. How the hell do you record when your songs change time sigs. and tempos frequently? It totally throws me off. Any suggestions?

you can record in sections...

try a scratch track, and adjust the click track to change accordingly at certain times.
__________________
Friends don't let friends play Krank!
Reply With Quote
  #4  
Old 2005-08-08, 13:38
ShroudOfSerpents ShroudOfSerpents is offline
New Blood
 
Join Date: May 2005
Posts: 32
Cheers mate. Thanks for the tip. I'll post a clip of the Madison as soon as I get one. Probably won't be for a while though.
Reply With Quote
  #5  
Old 2005-08-12, 12:52
ihave27frets's Avatar
ihave27frets ihave27frets is offline
Senior Metalhead
 
Join Date: Oct 2004
Location: florida
Posts: 334
the trick with recording with a click is if your song have tempo changes or bumps is to map it out, thats what we have done with our last 2 recordings. Most programs allow you to do that.
__________________
THE ABSENCE "From Your Grave" in stores world-wide!!
http://www.theabsence.com
http://www.metalbladerecords.com
Reply With Quote
  #6  
Old 2005-08-16, 17:28
ShroudOfSerpents ShroudOfSerpents is offline
New Blood
 
Join Date: May 2005
Posts: 32
What do you mean by map it out? We have the songs written out on our white board in our practice studio but how do you do that with say Pro-Tools which we will be using?
Reply With Quote
  #7  
Old 2005-08-16, 17:42
h4x5k8's Avatar
h4x5k8 h4x5k8 is offline
Post-whore
 
Join Date: Jun 2004
Location: Longmont, CO, USA
Posts: 1,978
Send a message via ICQ to h4x5k8 Send a message via AIM to h4x5k8 Send a message via MSN to h4x5k8 Send a message via Yahoo to h4x5k8
map out how many measures there are, and when tempo changes occur id imagine. But I still dont understand how you go about removing them, I guess its easy if its a completley differant track.
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 2005-08-17, 22:53
xdislexicx xdislexicx is offline
TEH PWNZOR!!!1qa
Alumni Staff
 
Join Date: Aug 2003
Location: The West.
Posts: 4,433
basically what i was implying... a scratch track, and fit a click underneath it, and adjust it to change when the time changes...
__________________
Friends don't let friends play Krank!
Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 20:00.


========

Contact Us | Privacy Policy | Disclaimer
Copyright © 2001-2009 MetalTabs.com. All Rights Reserved.
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2009, Jelsoft Enterprises Ltd.